Fikoneld 🌿

EfterrÀtt lÀmplig efter julen för dem som har torkade fikon kvar och som gillar att elda vid matbordet. Kommer frÄn ett gammalt urklipp i SvD (upphovskvinna Àr Hiram, tror jag).

Det hÀr behöver du

  • Fikon, 2-3 per man
  • Kallt te
  • Starkvara, se instruktioner
  • Vaniljglass eller vispgrĂ€dde

SÄ hÀr gör du

  1. LÀgg fikonen i kallt vatten eller Ànnu bÀttre kallt, gott te. LÄt dem ligga och dra och svÀlla gÀrna över en natt, men det gÄr ocksÄ bra med nÄgra timmar, t ex frÄn morgon till middag.
  2. Plocka sedan upp fikonen ur deras bad och lÀgg dem tÀtt i en smord, liten ugnsfast form.
  3. SÀtt in fatet i het ugn, 225 - 250 grader. LÄt fatet stÄ i ca 10 - 15 min eller sÄ lÀnge att fikonen puffar upp och svÀller i hettan.
  4. HĂ€ll pĂ„ het (men ej kokande) Cointreau, Grand marnier, konjak eller annan starkvara direkt nĂ€r fatet kommer ut ur ugnen. TĂ€nd pĂ„, (var försiktig!) bĂ€r snabbt till (det nedslĂ€ckta) bordet. Ös de smĂ„ lĂ„gorna över fikonen.
  5. Ät sedan och njut av fikonelden tillsammans med vaniljglass eller mycket kall vispgrĂ€dde.
Inlagd av Gunilla, 2012-02-09