Ingers nässelsoppa 🌿

Det här behöver du

  • 1 liter färska nässlor (Går säkert att använda spenat eller ev. grönkål istället.)
  • 1 tunn purjo
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vätska (=kokvattnet från nässlorna + vatten)
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar (drygt)
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl (=1/2 burk) crème fraiche
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Skölj nässlorna noga flera ggr i rikligt med vatten
  2. Lägg dem i kokande vatten, koka i högst 5 min.
  3. Häll dem i durkslag. Obs! Ta vara på kokspadet.
  4. Hacka näslorna fint.
  5. Smält smöret i en kastrull, häll i den hackade purjon och vitlöken.
  6. Puttra på svag värme i 10 min (får ej ta färg).
  7. Strö över mjölet, rör om. Häll i nässelvattnet, ev. utspätt med lite vatten lite i taget.
  8. Lägg i buljongtärningarna. Krydda med timjan o. lite peppar. Ev salt.
  9. Soppan får småkoka i 10 min, svag värme. Häll i nässlorna. Koka upp.
  10. Rör ned crème fraiche. Smaka av!
Inlagd av Gunilla, 2011-01-16