Fikoneld đż
EfterrÀtt lÀmplig efter julen för dem som har torkade fikon kvar och som gillar att elda vid matbordet. Kommer frÄn ett gammalt urklipp i SvD (upphovskvinna Àr Hiram, tror jag).
Det hÀr behöver du
-
Fikon, 2-3 per man
-
Kallt te
-
Starkvara, se instruktioner
-
Vaniljglass eller vispgrÀdde
SÄ hÀr gör du
- LÀgg fikonen i kallt vatten eller Ànnu bÀttre kallt, gott te. LÄt dem ligga och dra och svÀlla gÀrna över en natt, men det gÄr ocksÄ bra med nÄgra timmar, t ex frÄn morgon till middag.
- Plocka sedan upp fikonen ur deras bad och lÀgg dem tÀtt i en smord, liten ugnsfast form.
- SÀtt in fatet i het ugn, 225 - 250 grader. LÄt fatet stÄ i ca 10 - 15 min eller sÄ lÀnge att fikonen puffar upp och svÀller i hettan.
- HĂ€ll pĂ„ het (men ej kokande) Cointreau, Grand marnier, konjak eller annan starkvara direkt nĂ€r fatet kommer ut ur ugnen. TĂ€nd pĂ„, (var försiktig!) bĂ€r snabbt till (det nedslĂ€ckta) bordet. Ăs de smĂ„ lĂ„gorna över fikonen.
- Ăt sedan och njut av fikonelden tillsammans med vaniljglass eller mycket kall vispgrĂ€dde.
Inlagd av Gunilla, 2012-02-09