Så här gör du
- Värm mjölken till 37ºC.
- Smula ner jästen i en skål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kardemumma.
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spara 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, ca 3 min med maskin eller ca 6 min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 12 delar och forma dem till runda bullar (efter jäsning + ugn kommer de bli ungefär dubbelt så stora som de är nu).
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225ºC.
- Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 10 min.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Inlagd av Kim, 2011-04-04