Köttfärssås

4 portioner (minst)

Det här behöver du

  • 800 gram nötfärs eller blandfärs
  • 1 stor lök
  • smör eller olja till stekning
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk konc. kalvbuljong från flaska
  • 2 tsk torkad oregano
  • 10 -12 körsbärstomater
  • salt och peppar

Till servering

  • pasta och basilikablad

Så här gör du

  1. Skala och hacka löken. Halvera tomaterna.
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör eller olja.
  3. Lägg i köttfärsen och löken när oljan är het eller smöret har tystnat. Bryn under omrörning på hög värma tills köttfärsen har fått fin färg.
  4. Tillsätt de övriga ingredienserna utom tomater.
  5. Sänk värmen.
  6. Salta peppra och smaka av.
  7. Låt såsen puttra på svag värme i cirka 20 minuter. Tillsätt tomaterna efter halva tiden.
  8. Späd eventuellt med vatten eller buljong om det behövs.
  9. Koka under tiden pastan.

Ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström

Inlagd av Åsa, 2012-03-05