Limekola 🌿

80st

Det hÀr behöver du

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrĂ€dde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 st lime

SÄ hÀr gör du

  1. SmÀlt smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. TillsÀtt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen Àr ca 125°, rör om dÄ och dÄ. Koktid kan variera mellan 15-30 minuter beroende pÄ hur vid kastrullen Àr.
  3. Riv det yttersta av skalet pÄ limen och blanda i smeten.
  4. LÀgg ett bakplÄtspapper i en liten lÄngpanna ca 20x30 cm (för 80 st). HÀll smeten i pannan. LÄt kolan stelna nÄgot. SkÀr eller klipp den i bitar.

Vid 122-125°C Àr knÀck- eller kolasmeten lagom kokt.

Vid 140-145°C fÄr man hÄrda kolor men lite seg mitt i.

Vid 160°C Àr smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushÄllstermometer fÄr man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. GÄr den att forma till en kula Àr knÀcksmeten fÀrdig. GÄr massan att bryta sönder men Àr lite seg Àr den lagom för hÄrd kola och stelnar smeten genast och gÄr att bryta Àr den karamellklar. Tiden kan variera beroende pÄ om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Inlagd av Åsa, 2022-01-06